Naisen terveys

Kun olet kiinnostunut naisen terveydestä, kuukautisista tai vaihdevuosista.

Kätilön lempeät akupunktiohoidot: Tehokasta ja turvallista. Myös kursseja lantionpohjan lihaksien itsehoidosta ja vaihdevuosien oireiden selättämisestä.

TCM klassinen kiinalainen lääketiede hoitaa ihmistä kokonaisuutena

TCM klassinen kiinalainen lääketiede perustuu koko ihmisen tasapainoon, jossa ei eritellä fyysisiä tai psyykkisiä vaivoja. Akupunktion tarkoitus on liikuttaa QI:tä (elämänvoimaa, energiaa). Vastaanotolle tullessa kysellään vaivoja (milloin ne ovat alkaneet, missä tuntuvat ja miten kehittyvät), kuunnellaan ranteista 12 pulssia, katsotaan kieli, tutkitaan kehon yleistilaa, tehdään kiinalainen diagnoosi ja hoidetaan sen mukaisesti.

Mitä hoidossa tapahtuu?

Hoito tapahtuu makuullaan tai istuallaan. Neuloja pistellään valittuihin pisteisiin. 

Tarvittaessa neuloja tai pistettä voidaan kuumentaa moksalla tai guashata. Neuloja pidän 20-40 min. Tarvittaessa kuunnellaan udelleen pulsseja ja kysellään tuntemuksia ja pyöritellään neuloja.

Usein akuuteissa tiloissa hoidetaan 2 krt/viikko, ja kroonisissa tiloissa 1krt/viikko.

Yhteensä hoitokertoja tulee noin

  • 3-6, lievät tilat
  • noin 6-12, kun monta vaivaa tai isompi vaiva
  • noin 12-24, kun monta isompaa vaivaa

Kertojen määrä vaihtelee toki hoitovasteen mukaan. Joskus voi yksikin kerta auttaa.

Hoidon jälkeen

Ota rauhallisesti ja kuuntele muutoksia.

Tuntemuksia hoidosta

Neulat ovat pienet (paljon pienemmät kuin rokotusneula), joten itse pistos ei juurikaan tunnu. Neulojen paikallaan ollessa voi tuntua painontunnetta, kuumotusta, purinoita tms, mutta ei kipua.

Hoidon jälkeen

Hoidon jälkeen olo on usein vähän kuin unesta herännyt. Vaivojen tulisi hiipua pois vuorokauden sisään. Mitään oireiden voimistumisia ei juurikaan tule. Joskus voi todella väsyttää.

Ensimmäinen vuorokausi kannattaa ottaa rauhallisesti ja välttää uimista, ammetta ja ylettömiä rehkimisiä.

Akupunktion sivuvaikutuksia

Akupunktion sivuvaikutuksia ovat mustelma, neuloja pois ottaessa pieni pisara verta tai punainen rengas iholle pistokohtaan.

Erittäin harvinaisia: taitamattomasti hoidettuna keuhkopistos, ilman steriliteettiä pistokohdan tulehdus tai neulan katkeaminen.

Akupunktiotalon vinkit

Kuukautisongelmat

Normaaliin kuukautiskiertoon kuuluu ovulaatio ja verenvuoto. Kuukautiseen kiertoon ei kuulu kipu, kiukku, PMS tai turvotus. Normaali kuukautisvuoto on alle 80 ml. Ellei näin ole sinun kohdallasi, niin tulehan akupunktioon. Suosittelen, että keräät tietoja appiin tai kalenteriin: kierron pituus, vuodon määrä, aamulämpö joka aamu, ovulaatiolima, tuntemuksia jne.

Vaihdevuosivaivat

Vaihdevuodet eli voimavuodet on pitkällinen vuosien prosessi, johon ei kuulu hikoilu, kiukku tai unettomuus.
Kannattaa vähentää kahvin, mustan teen ja alkoholin kulutusta. Akupunktio tehoaa monenlaiseen vaivaan voimavuosien aikana.

Stressi

Stressi vaikuttaa negatiivisesti koko hyvinvointiin, se pahentaa kuukautisongelmia ja vaihdevuosioireita. Se heikentää usein myös libidoa. Joskus stressi jää elimistöön, vaikka aiheuttaja olisikin poistunut, lieventynyt. Akupunktio on todella hyvä keino rauhoittaa kehoa. Ota iltarutiineihin hyvä hengitysharjoitus rauhoittamaan hermostoa.

Seksuaalisuus

Tutkimusnäyttö osoittaa, että vaikka elämme kovin seksualisoidussa ja monin tavoin seksuaalisesti vapautuneessa Suomessa, niin seksin määrä laskee yksilötasolla. Akupunktiosta voi saada avun
- libidon eli halukkuuden laskuun
- vulvodyniaan ja yhdyntäkipuun
- pukamavaivaan
- tunnottomuuteen esim leikkauksen jälkeen

Harjoittelun lisäksi muistathan myös rentouttaa lantionpohjan lihaksia.